- Pyszne śledzie po kaszubsku w sosie pomidorowym z pieczarkami i cebulką. Często przyrządzam te śledzie na wigilijny stół, bardzo smakują moim domownikom.
-
Składniki:
- 0,5 kilograma filetów śledziowych
2 cebule
200 gram pieczarek
0,5 małego słoika koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka miodu lub cukru
2 łyżki octu
sól,pieprz
0,5 szklanki oleju
olej do smażenia
Do wymoczenia śledzi:
2 szklanki wody
1/4 szklanki octu - Sposób przygotowania:
- Śledzie przekładamy do miski zalewamy wodą z octem, moczymy przez godzinę, jeśli są słone to więcej. Obraną cebulę kroimy w pióra, smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż się zeszkli, Oczyszczone pieczarki kroimy w plastry, smażymy oleju na osobnej patelni do momentu odparowania wody. Do usmażonej cebuli dodajemy pieczarki, koncentrat pomidorowy, ocet, miód, majeranek i olej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu przez 5 minut. śledzie kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do ostudzonego sosy, delikatnie mieszamy.
- Śledzie najlepiej smakują po kilku dniach.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz