expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 11 maja 2015

Śledzie po kaszubsku


  • Pyszne śledzie po kaszubsku w sosie pomidorowym z pieczarkami i cebulką. Często przyrządzam te śledzie na wigilijny stół, bardzo smakują moim domownikom.
  • Składniki:
  • 0,5 kilograma filetów śledziowych

    2 cebule

    200 gram pieczarek

    0,5 małego słoika koncentratu pomidorowego

    1 łyżeczka majeranku

    1 łyżka miodu lub cukru

    2 łyżki octu

    sól,pieprz

    0,5 szklanki oleju 

    olej do smażenia

    Do wymoczenia śledzi:

    2 szklanki wody

    1/4 szklanki octu
  • Sposób przygotowania:
  • Śledzie przekładamy do miski zalewamy wodą z octem, moczymy przez godzinę, jeśli są słone to więcej. Obraną cebulę kroimy w pióra, smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż się zeszkli, Oczyszczone pieczarki kroimy w plastry, smażymy oleju na osobnej patelni do momentu odparowania wody. Do usmażonej cebuli dodajemy pieczarki, koncentrat pomidorowy, ocet, miód, majeranek i olej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu przez 5 minut. śledzie kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do ostudzonego sosy, delikatnie mieszamy.
  • Śledzie najlepiej smakują po kilku dniach.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz