- Babka ma bardzo intensywny cytrynowy smak i aromat .Polecam na święta Wielkanocne.
-
- Składniki:
- 8 jajek
300 gram maki pszennej
350 gram cukru
1 kostka margaryny
sok i skórka otarta z jednej cytryny
1 duży aromat cytrynowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia - Dodatkowo:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
posypka cukrowa
tłuszcz do wysmarowania formy - Sposób przygotowania:
- Białka ubijamy na sztywno,ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia,rozpuszczoną i ostudzoną margaryną,skórką i sok z cytryny oraz aromat cytrynowy.Ucieramy wszystko na gładką masę.
- Formę do babki smarujemy tłuszczem i wylewamy ciasto.Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczona i ostudzona babkę polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.Dekorujemy dowolną posypką cukrową.
- Zamiast polewy możemy babkę polać lukrem.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz