expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 17 maja 2015

Babka cytrynowa

  • Babka ma bardzo intensywny cytrynowy smak i aromat .Polecam na święta Wielkanocne.


  • Składniki:
  • 8 jajek

    300 gram maki pszennej

    350 gram cukru

    1 kostka margaryny

    sok i skórka otarta z jednej cytryny

    1 duży aromat cytrynowy

    2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • Dodatkowo:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

    posypka cukrowa

    tłuszcz do wysmarowania formy
  • Sposób przygotowania:
  • Białka ubijamy na sztywno,ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia,rozpuszczoną i ostudzoną margaryną,skórką i sok z cytryny oraz aromat cytrynowy.Ucieramy wszystko na gładką masę.
  • Formę do babki smarujemy tłuszczem i wylewamy ciasto.Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczona i ostudzona babkę polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.Dekorujemy dowolną posypką cukrową.
  • Zamiast polewy możemy babkę polać lukrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz