expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 9 maja 2015

Wielkanocne chlebki do święconki


  • W każdym wielkanocnym koszyczku nie powinno zabraknąć chleba.Ja zawszę piekę takie mini chlebki które bardzo ładnie wyglądają i smakują.

  • Składniki:
  • Zaczyn:

    250 gram mąki pszennej typ.750

    250 ml. letniej wody

    7 gramy świeżych drożdży
  • Ciasto właściwe:

    Cały zaczyn

    250 gram mąki pszennej typ.550

    50 ml. letniej wody

    1 płaska łyżeczka soli

    30 gram mleka w proszku

    15 gram roztopionego masła
  • Dodatkowo:

    1 jajko
  • Sposób przygotowania:
  • Mąkę przesypujemy do większej miski.Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie,wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy . Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy na 12 godzin,najlepiej na noc.        
  • Do zaczynu wsypujemy mąkę,sól,mleko w proszku i wodę .Zagniatamy ciasto,wyrabiamy 5 minut.Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy jeszcze 3 minuty, odstawiamy pod przykryciem na 1,5 godziny.Z ciasta formujemy małe owalne chlebki.przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Ostrym nożem nacinamy wierzch chlebków,odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Chlebki smarujemy roztrzepanym jajkiem.Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu chlebki przekładamy na kratkę i pozostawiamy do ostudzenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz