- W każdym wielkanocnym koszyczku nie powinno zabraknąć chleba.Ja zawszę piekę takie mini chlebki które bardzo ładnie wyglądają i smakują.
-
- Składniki:
- Zaczyn:
250 gram mąki pszennej typ.750
250 ml. letniej wody
7 gramy świeżych drożdży - Ciasto właściwe:
Cały zaczyn
250 gram mąki pszennej typ.550
50 ml. letniej wody
1 płaska łyżeczka soli
30 gram mleka w proszku
15 gram roztopionego masła - Dodatkowo:
1 jajko - Sposób przygotowania:
- Mąkę przesypujemy do większej miski.Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie,wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy . Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy na 12 godzin,najlepiej na noc.
- Do zaczynu wsypujemy mąkę,sól,mleko w proszku i wodę .Zagniatamy ciasto,wyrabiamy 5 minut.Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy jeszcze 3 minuty, odstawiamy pod przykryciem na 1,5 godziny.Z ciasta formujemy małe owalne chlebki.przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Ostrym nożem nacinamy wierzch chlebków,odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Chlebki smarujemy roztrzepanym jajkiem.Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu chlebki przekładamy na kratkę i pozostawiamy do ostudzenia.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz