expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 18 maja 2015

Jajka przepiórcze w sosie tatarskim

  • Lubię podawać jajka przepiórcze w pikantnym sosie tatarskim.Zawsze robię je na święta wielkanocne,ogólnie bardzo często je przyrządzam w ten sposób.

  • Składniki:
  • ok.20 jajek przepiórek

    Sos tatarski:

    1 szklanka majonezu

    1 mały słoik marynowanych grzybów

    5 kawałków marynowanej papryki

    4 ogórki konserwowe

    1 jabłko 

    1 łyżka musztardy

    sól,pieprz

    szczypta chilli

    cukier puder

    Dodatkowo:

    liście sałaty
  • Sposób przygotowania:
  • Jajka przepiórcze gotujemy przez 3-5 minut od momentu gdy woda się zagotuje.Obieramy je ze skorupek.
  • Paprykę ,grzyby,ogórki i jabłko kroimy w drobną kostkę,dodajemy majonez i musztardę.Doprawiamy solą,pieprzem,chilli i cukrem do smaku.
  • Na półmisek układamy liście sałaty,wykładamy sos tatarski i układamy na nim ugotowane jajka.Podajemy od razu po przyrządzeniu.
  • Jajka najlepiej ugotować w osolonej wodzie ,będą się lepiej obierały.Podczas obierania trzeba je dość mocno ostukać ,ułatwi to obieranie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz