- Lubię podawać jajka przepiórcze w pikantnym sosie tatarskim.Zawsze robię je na święta wielkanocne,ogólnie bardzo często je przyrządzam w ten sposób.
-
Składniki:
- ok.20 jajek przepiórek
Sos tatarski:
1 szklanka majonezu
1 mały słoik marynowanych grzybów
5 kawałków marynowanej papryki
4 ogórki konserwowe
1 jabłko
1 łyżka musztardy
sól,pieprz
szczypta chilli
cukier puder
Dodatkowo:
liście sałaty - Sposób przygotowania:
- Jajka przepiórcze gotujemy przez 3-5 minut od momentu gdy woda się zagotuje.Obieramy je ze skorupek.
- Paprykę ,grzyby,ogórki i jabłko kroimy w drobną kostkę,dodajemy majonez i musztardę.Doprawiamy solą,pieprzem,chilli i cukrem do smaku.
- Na półmisek układamy liście sałaty,wykładamy sos tatarski i układamy na nim ugotowane jajka.Podajemy od razu po przyrządzeniu.
- Jajka najlepiej ugotować w osolonej wodzie ,będą się lepiej obierały.Podczas obierania trzeba je dość mocno ostukać ,ułatwi to obieranie.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz