-
Składniki:
- 250 gram maki pszennej
2 żółtka
1/4 szklanka oleju
25 gram świeżych drożdży
0,5 szklanki letniego mleka
1/4 szklanki cukru
50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej
Lukier do dekoracji:
1,5 szklanki cukru pudru
1 białko jajka
sok z jednej cytryny - Sposób przygotowania:
- Z drożdży,1 łyżki cukru i odrobiny mleka robimy zaczyn,odstawiamy na 10-15 minut.Gdy zaczyn podrośnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy gładkie ciasto.Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Foremkę do baranka smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremki.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Przygotowujemy lukier do dekoracji.Białko ubijamy na sztywno dodajemy po trochu cukier puder,na końcu dodajemy sok z cytryny.Gdyby lukier okazał się za rzadki to trzeba dodajemy odrobinę cukru pudru,a jak za gęsty to soku z cytryny.Ostudzonego baranka smarujemy lukrem za pomocą pędzelka.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz