expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 18 maja 2015

Wielkanocny baranek


  • Na święta piekę zawsze takie baranki z ciasta drożdżowego,są wspaniałą ozdoba stołu wielkanocnego.
  • Składniki:
  • 250 gram maki pszennej

    2 żółtka

    1/4 szklanka oleju

    25 gram świeżych drożdży

    0,5 szklanki letniego mleka

    1/4 szklanki cukru

    50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej

    Lukier do dekoracji:

    1,5 szklanki cukru pudru

    1 białko jajka

    sok z jednej cytryny
  • Sposób przygotowania:
  • Z drożdży,1 łyżki cukru i odrobiny mleka robimy zaczyn,odstawiamy na 10-15 minut.Gdy zaczyn podrośnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy gładkie ciasto.Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Foremkę do baranka smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremki.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Przygotowujemy lukier do dekoracji.Białko ubijamy na sztywno dodajemy po trochu cukier puder,na końcu dodajemy sok z cytryny.Gdyby lukier okazał się za rzadki to trzeba dodajemy odrobinę cukru pudru,a jak za gęsty to soku z cytryny.Ostudzonego baranka smarujemy lukrem za pomocą pędzelka.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz