expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 17 maja 2015

Babka drożdżowa

  • Tą babkę piekę zawsze na święta Wielkanocne,jest bardzo smaczna i wilgotna.
  • Składniki:
  • 0,5 kilograma maki pszennej

    3 żółtka

    0,5 kostki margaryny

    50 gram świeżych drożdży

    1 szklanka letniego mleka

    0,5 szklanki cukru

    100 gram rodzynek

    Lukier:
  • 150 gram cukru pudru 

    2-3 łyżki soku z cytryny

    1-2 łyżki gorącej wody

    Dodatkowo:

    tłuszcz do wysmarowania formy
  • Sposób przygotowania:
  • Z drożdży,1 łyżki cukru i odrobiny mleka robimy zaczyn,odstawiamy na 10-15 minut.Margarynę rozpuszczamy i studzimy.Gdy zaczyn podrośnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy gładkie ciasto.Na końcu dodajemy rodzynki.Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • Formę do babki smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do formy.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Do miski wlewamy gorącą wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier puder. Ucieramy mikserem na gładką jednolitą masę.Polewamy upieczoną i ostudzoną babkę.
  • Babkę możemy upiec nie dodając rodzynek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz