- Tą babkę piekę zawsze na święta Wielkanocne,jest bardzo smaczna i wilgotna.
-
Składniki:
- 0,5 kilograma maki pszennej
3 żółtka
0,5 kostki margaryny
50 gram świeżych drożdży
1 szklanka letniego mleka
0,5 szklanki cukru
100 gram rodzynek
Lukier: - 150 gram cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
tłuszcz do wysmarowania formy - Sposób przygotowania:
- Z drożdży,1 łyżki cukru i odrobiny mleka robimy zaczyn,odstawiamy na 10-15 minut.Margarynę rozpuszczamy i studzimy.Gdy zaczyn podrośnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy gładkie ciasto.Na końcu dodajemy rodzynki.Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
- Formę do babki smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do formy.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.
- Do miski wlewamy gorącą wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier puder. Ucieramy mikserem na gładką jednolitą masę.Polewamy upieczoną i ostudzoną babkę.
- Babkę możemy upiec nie dodając rodzynek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz