expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 10 maja 2015

Karp w galarecie


  • Karp w galarecie przyrządzam zawsze na kolację wigilijną, moja rodzina bardzo lubi to danie. Karp pięknie się prezentuje, stanowi doskonałą ozdobę stołu.
  • Składniki:
  • 1 sprawiony karp

    pęczek włoszczyzny

    2 listki laurowe

    3 ziela angielskie

    5 ziarenek pieprzu czarnego

    3 łyżeczki żelatyny

    sól, vegeta

    Dekoracja:

    1 pomarańcza

    1 cytryna

    kilka oliwek

    gotowana marchewka 

    kilka gałązek natki pietruszki
  • Sposób przygotowania:
  • Oczyszczonego i umytego karpia kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, obrane warzywa kroimy w plasterki, jedną marchewkę zostawiamy w całości do dekoracji, przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy ziarna ziela angielskiego i pieprzu, listki laurowe, doprawiamy do smaku Vegetą i solą. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 30 minut, karpia delikatnie wyjmujemy, pozostawiamy do ostudzenia. Wywar przecedzamy, odlewamy 1 litr, wywar zagotowujemy, dodajemy namoczoną żelatynę. Półmisek dekorujemy plasterkami pomarańczy i cytryny, układamy kawałki karpia, z marchewki, oliwek i natki pietruszki wykonujemy dekoracje. Układamy na półmisku, zalewamy tężejącą galaretą, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz