sobota, 9 maja 2015
Bułeczki dyniowe
Pyszne i mięciutkie bułeczki na śniadanie,najlepiej smakują z masłem i dżemem lub miodem.
Składniki:
0,5 kilograma mąki pszennej
1 szklanka puree z pieczonej dyni
1 szklanka letniego mleka
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
1 łyżka oleju
25 gram świeżych drożdży
Dodatkowo:
1 jajko
2 łyżki śmietany kremówki 36%
Sposób przygotowania:
Z drożdży, niewielkiej ilości letniego mleka, cukru i 3 łyżek mąki robimy zaczyn i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy puree z dyni, cały zaczyn, sól, olej i zagniatamy ciasto. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny.
Wyrabiamy ciasto ponownie i pozostawiamy jeszcze na godzinę.
Formujemy małe okrągłe bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
Bułki smarujemy jajkiem roztrzepanym ze śmietaną.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut.
Upieczone bułeczki studzimy na metalowej kratce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz