Ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki margaryny
1 jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
4 żółtka
0,5 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
1 cukier waniliowy
400 gram rabarbaru
Beza:
4 białka
0,5 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche,wylepiamy nim formę(25x34 cm) ,nakłuwamy widelcem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10-15 minut.
Rabarbar kroimy na małe kawałki.Żółtka ucieramy z cukrem,cukrem waniliowym i budyniem.Dodajemy pokrojony rabarbar,dokładnie mieszamy i masę wykładamy na podpieczone ciasto.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut.
Z białek ubijamy pianę,ucierając dodajemy cukier.Wykładamy na ciasto i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut do uzyskania złotego koloru.
Na drugi dzień powinna powinny pojawić się krople na bezie.
oj to bardziej pianka niż beza :) ale wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń