- Polecam pyszne śledzie z cebulką w sosie pomidorowym .
-
Składniki:
- 0,5 kilograma filetów śledziowych
2-3 cebule
4 łyżki oleju
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu pikantnego
Słodka i ostra papryka
Sól,pieprz
Cukier
1 łyżka octu - Sposób przygotowania:
- Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez 2-3 godzimy.Odsączamy z nadmiaru z nadmiaru wody,kroimy na mniejsze kawałki.Cebulę kroimy w krążki i odsmażamy na oleju.Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli.Dodajemy koncentrat pomidorowy,ketchup,ocet i doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką,solą ,pieprzem i cukrem.Smażymy jeszcze przez 5 minut ciągle mieszając.Do ostudzonego sosu dodajemy śledzie i delikatnie mieszamy.Przekładamy do miski,przykrywamy i wstawiamy do lodówki .
- Śledzie najlepiej smakują po dwóch dniach .
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz