- Syrop przyrządzam od kilku lat,zawsze w maju kiedy mniszek zaczyna kwitnąć zbieram kwiaty i robię syrop . Ma doskonałe właściwości lecznicze ,często stosuję go przy przeziębieniu.
-
Składniki:
- 300 sztuk kwiatu mniszka
2 kilogramy cukru
2 litry wody
wyciśnięty sok z 3 cytryn - Sposób przygotowania:
- Niemyty kwiat przekładamy do większego garnka, zalewamy 2 litrami wody i gotujemy 10-15 minut . Odstawiamy na 24 godziny. Przecedzamy przez gęstą gazę, przelewamy do garnka, wsypujemy cukier, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu 2,5 godziny. Wystudzony syrop przecedzamy do ciemnych butelek. Z podanych składników wyjdzie nam 2,5 l. syropu.
- Dawkowanie przy przeziębieniu-3 razy dziennie po jednej łyżeczce.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz