- Bardzo smaczne i efektowne ciasto,piekłam je pierwszy raz na Święta Bożego Narodzenia,wszystkim gościom bardzo smakowało,ad teraz będę piekła go na każde święta.
-
Składniki:
- Ciasto:
500 gram mąki pszennej
100 gram cukru
150 gram margaryny
100 gram miodu
1 jajko
1,5 łyżeczki sody
1,2 szklanki śmietany 18 %
Masa bakaliowa:
0,5 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
0,5 szklanki posiekanych migdałów
0,5 szklanki rodzynek
0,5 szklanki pokrojonej skórki pomarańczowej
0,5 szklanki pokrojonych suszonych śliwek
0,5 szklanki miodu płynnego
Krem:
700 ml. mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
150 gram cukru
1 cukier waniliowy
375 gram masła roślinnego
kieliszek rumu - Dodatkowo:
- 1 słoik powideł śliwkowych
- 1 op. okrągłych biszkoptów
- 0,5 szklanki rumu
- 100 gram czekolady gorzkiej
- 100 ml. śmietany 30 %
- Sposób przygotowania:
- Bakalie i miód przełożyć do rondla i podgrzać na małym ogniu przez kilka minut,ostudzić.Z podanych składników zagnieść ciasto kruche i podzielić na 2 równe części.Jedną rozwałkować i wyłożyć na spód formy (25x40 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia.Drugą część ciasta rozwałkować i wyciąć z niego 28 kółek o średnicy 9 cm. .Na każde kółko nałożyć położyć porcję masy bakaliowej,skleić formując kulkę.Ciasto w formie posmarować powidłami śliwkowymi i ułożyć na nich kulki bakaliowe,4 rzędy po siedem kulek.Piec około 30 min. w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru.
- 1 szklankę mleka odlać i wymieszać w nim budynie i żółtka ,a pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i ugotuj. Budyń wystudzić. Utrzeć masło, dodając zimny budyń, na końcu dodać kieliszek rumu.Krem wyłożyć na upieczone ciasto z kulkami.Na wierzch ułożyć biszkopty skropione rumem.
- Czekoladę rozpuścić ze śmietaną w kąpieli wodnej i polać nią ciasto.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz