- Pyszne kruche babeczki z bitą śmietaną, obsypane posypką cukrową i płatkami śniegu. Są proste do przygotowania a w dodatku ładnie się prezentuję.
-
Składniki:
- Ciasto na babeczki:
500 gram mąki pszennej
0,5 kostki margaryny
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki śmietany 18 %
cukier waniliowy
Masa śmietanowa:
0,5 litra śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy
cukier waniliowy
Dodatkowo:
posypka cukrowa
cukrowe płatki śniegu - Sposób przygotowania:
- Na stolnicę wysypujemy przesiana mąkę, dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto cienko wałkujemy, foremki wysmarowane tłuszczem wylepiamy ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10-15 minut, do uzyskania złotego koloru. Śmietanę ubijamy na sztywno , ucierając wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy oraz śmietan-fix. Masę przekładamy do worka cukierniczego, wypełniamy babeczki, posypujemy posypką cukrową i płatkami śniegu.
- Babeczki dekorujemy przed samym podaniem,wtedy unikniemy rozpuszczenia się posypki.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz