expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 19 maja 2015

Śnieżne babeczki

  • Pyszne kruche babeczki z bitą śmietaną, obsypane posypką cukrową i płatkami śniegu. Są proste do przygotowania a w dodatku ładnie się prezentuję.
  • Składniki:
  • Ciasto na babeczki:

    500 gram mąki pszennej

    0,5 kostki margaryny

    2 żółtka

    3/4 szklanki cukru

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    0,5 szklanki śmietany 18 %

    cukier waniliowy

    Masa śmietanowa:

    0,5 litra śmietany 30 %

    3 łyżki cukru pudru

    2 śmietan-fixy

    cukier waniliowy

    Dodatkowo:

    posypka cukrowa 

    cukrowe płatki śniegu 
  • Sposób przygotowania:
  • Na stolnicę wysypujemy przesiana mąkę, dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto cienko wałkujemy, foremki wysmarowane tłuszczem wylepiamy ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10-15 minut, do uzyskania złotego koloru. Śmietanę ubijamy na sztywno , ucierając wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy oraz śmietan-fix. Masę przekładamy do worka cukierniczego, wypełniamy babeczki, posypujemy posypką cukrową i płatkami śniegu.
  • Babeczki dekorujemy przed samym podaniem,wtedy unikniemy rozpuszczenia się posypki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz