expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 28 czerwca 2015

Cuszima

Pyszne i efektowne ciasto z truskawkami,kremem i bitą śmietaną.                                          Idealne na deser do kawy.   


Składniki:

Biszkopt jasny:

2 jajka

1/3 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki cukru

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny:

2 jaja

1/3 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki cukru

1 łyżka kakao

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

1 szklanka mleka

1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru

150 gram masła

2 łyżki cukru

1 cukier waniliowy

Masa truskawkowa:

0,5 kg truskawek ( mogą być mrożone )

2 galaretki truskawkowe

Masa śmietanowa:

330 ml. śmietany kremówki 30%

1 galaretka truskawkowa

Dodatkowo:

0,5 paczki okrągłych biszkoptów

tabliczka gorzkiej czekolady

posypka cukrowa
Sposób przygotowania:

Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier i po jednym po żółtku i ucierając dalej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (25x34cm.) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 min. w temperaturze 180 stopni. Biszkopt ciemny pieczemy tak samo, tylko dodajemy kakao.




Z mleka odlewamy 1/3 szklanki, wsypujemy budyń,mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy wymieszane mleko z budyniem i gotujemy . Masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem wykładamy na ciemny biszkopt.





Oczyszczone i umyte truskawki przekładamy do rondla miksujemy blenderem. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i wsypujemy suche galaretki . Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretek. Odstawiamy do stężenia. Połowę tężejącej masy wylewamy na krem, układamy biszkopty i wylewamy pozostałą część.Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.




Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę. Masę wykładamy na masę truskawkową . Przykrywamy jasnym biszkoptem.






Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy wierzch ciasta, posypujemy posypką. Ciasto wstawiamy do lodówki.









11 komentarzy:

  1. Pracochłonne, piękne ciasto)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję,jest trochę pracochłonne ale warto , jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowite ciasteczko ! Nieco niestety trzeba się nad nim napracować.. Za to efekt, powala! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Warto nad nim popracować, efekt i smak rewelacyjny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj Bogusia,chciałam Ci przekazać,że nominowałam Twój blog do Liebster Blog Award,po więcej informacji zapraszam do mnie:

    http://izabelawkuchni.blogspot.com/search/label/Liebster%20Award

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka piękna, równa kostka. Smakowicie wygląda. Gdybym mogła, chętnie zjadłabym taką porcję właśnie do porannej kawy :)

    OdpowiedzUsuń