expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 23 czerwca 2015

Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami

  • Ciasto biszkoptowe bardzo często gości w moim domu , moja rodzinka się nim zajada . Proste i smaczne ciasto .


  • Składniki:
  • Biszkopt:

    4 jajka

    1 szklanka mąki pszennej

    3/4 szklanki cukru

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa śmietanowa:

    0,5 litra śmietany 30%

    4 łyżeczki cukru pudru

    cukier waniliowy

    3 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo:

    0,5 kilograma truskawek

    3 galaretki truskawkowe
  • Sposób przygotowania:
  • Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier i po jednym po żółtku i ucierając dalej.Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia , delikatnie mieszamy . Ciasto przelewamy do formy (25x40c.) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 min. w temperaturze 180 stopni .
  • Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym . Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody , ostudzoną dodajemy do masy śmietanowej . Masę wykładamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • Truskawki oczyszczamy z szypułek , myjemy , przekrojone na pól układamy na masie śmietanowej . Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody , odstawiamy do ostudzenia.Tężejącą wylewamy na truskawki . Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz