- Ciasto biszkoptowe bardzo często gości w moim domu , moja rodzinka się nim zajada . Proste i smaczne ciasto .
-
-
Składniki:
- Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
0,5 litra śmietany 30%
4 łyżeczki cukru pudru
cukier waniliowy
3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
0,5 kilograma truskawek
3 galaretki truskawkowe - Sposób przygotowania:
- Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier i po jednym po żółtku i ucierając dalej.Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia , delikatnie mieszamy . Ciasto przelewamy do formy (25x40c.) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 min. w temperaturze 180 stopni .
- Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym . Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody , ostudzoną dodajemy do masy śmietanowej . Masę wykładamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
- Truskawki oczyszczamy z szypułek , myjemy , przekrojone na pól układamy na masie śmietanowej . Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody , odstawiamy do ostudzenia.Tężejącą wylewamy na truskawki . Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz