Pyszna krucha tarta kremem z serka mascarpone i białej czekolady z truskawkami i galaretką.
-
Składniki:
- Ciasto kruche:
- 220 gram mąki pszennej
70 gram cukru pudru
3 żółtka
100 gram masła - Krem:
- 250 gram serka mascarpone
100 gram białej czekolady - Dodatkowo:
- 1 kilogram truskawek
1 galaretka truskawkowa
tłuszcz do formy - Sposób przygotowania:
- Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche , zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki .Formę do tarty (24 cm.)smarujemy tłuszczem , wylepiamy rozwałkowanym ciastem ,nakłuwamy widelcem .Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut.
- Serek mascarpone przekładamy do miski , miksujemy . Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do serka miksujemy . Krem wykładamy na upieczonej tarcie .Truskawki kroimy w plasterki , układamy jeden koło drugiego tak żeby nachodziły na siebie.
- Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml. gorącej wody , odstawiamy do ostudzenia . Tężejącą galaretkę wylewamy na truskawki . Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz