expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 23 czerwca 2015

Tarta truskawkowo-śmietanowa

  • Krucha tarta z masą śmietanową i truskawkami jest dość szybka do przygotowania . Wygląda kusząco i doskonale smakuje.



  • Składniki:
  • Ciasto kruche:

    220 gram mąki pszennej

    70 gram cukru pudru

    3 żółtka

    100 gram masła

    Masa śmietanowa:

    330 ml. śmietany 30%

    2 śmietan-fixy

    cukier waniliowy

    2 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:

    1 kilogram truskawek

    listki mięty
  • Sposób przygotowania:
  • Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche , zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki .
  • Formę do tarty (24 cm.)smarujemy tłuszczem , wylepiamy rozwałkowanym ciastem,nakłuwamy widelcem .Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut.
  • Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno ,dodajemy cukier puder ,cukier waniliowy,śmietan-fixy i miksujemy.Wykładamy na ostudzoną tartę ,wyrównujemy .
  • Truskawki kroimy w plasterki , układamy jeden koło drugiego tak żeby nachodziły na siebie.Dekorujemy listkami mięty.








3 komentarze: