- Krucha tarta z masą śmietanową i truskawkami jest dość szybka do przygotowania . Wygląda kusząco i doskonale smakuje.
-
-
Składniki:
- Ciasto kruche:
220 gram mąki pszennej
70 gram cukru pudru
3 żółtka
100 gram masła
Masa śmietanowa:
330 ml. śmietany 30%
2 śmietan-fixy
cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
1 kilogram truskawek
listki mięty - Sposób przygotowania:
-
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche , zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki .
-
Formę do tarty (24 cm.)smarujemy tłuszczem , wylepiamy rozwałkowanym ciastem,nakłuwamy widelcem .Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut.
-
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno ,dodajemy cukier puder ,cukier waniliowy,śmietan-fixy i miksujemy.Wykładamy na ostudzoną tartę ,wyrównujemy .
-
Truskawki kroimy w plasterki , układamy jeden koło drugiego tak żeby nachodziły na siebie.Dekorujemy listkami mięty.
Uwielbiam tak ułożone truskawki - tarta staje się taka elegancka!
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń