expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 4 czerwca 2015

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

  • Dżem jest bardzo smaczny i niezwykle aromatyczny ,robiłam go po raz pierwszy i przyznam że mnie zachwycił .


  • Składniki:
  • 2 kilogramy rabarbaru

    2 kilogramy truskawek

    1,5 kilograma cukru
  • Sposób przygotowania:
  • Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki , truskawki pozbawiamy szypułek i myjemy ,większe kroimy na mniejsze części .Do garnka z grubym dnem przekładamy rabarbar ,wsypujemy cukier ,mieszamy i odstawiamy na godzinę żeby rabarbar puścił sok . Dodajemy truskawki ,smażymy na małym ogniu cały czas mieszając do momentu aż dżem będzie gęsty . Gorący dżem przekładamy do wyparzonych ,suchych słoików,zakręcamy i ustawiamy do góry dnem .Słoiki przykrywamy dokładnie ręcznikiem i pozostawiamy do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz