expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 1 czerwca 2015

Chleb owsiany

  • Smaczny chleb na zakwasie z dodatkiem maki owsianej i płatków owsianych . Pierwszy raz piekłam chleb z dodatkiem mąki owsianej , od dziś będę go piekła częściej .
  • Składniki:
  • 1 kilogram mąki pszennej 

    300 gram mąki owsianej

    1 szklanka płatków owsianych

    1 szklanka otrąb owsianych

    300 gram aktywnego zakwasu żytniego

    25 gram świeżych drożdży

    1 litr letniej wody

    2 łyżki cukru brązowego

    2 łyżki soli

    Dodatkowo:

    1 jajko

    płatki owsiane do posypania chleba
  • Sposób przygotowania:
  • Do miski wsypujemy obydwie mąki ,płatki i otręby owsiane,dodajemy zakwas,sól,cukier i rozpuszczone w wodzie drożdże.Za pomocą drewnianej łyżki wszystko dokładnie mieszamy ,pozostawiamy pod przykryciem na dwie godziny . Po tym czasie ciasto chlebowe odgazowujemy i pozostawiamy pod przykryciem na godzinę. Przekładamy do kek sówek wyłożonych papierem do pieczenia,wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie .Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.Chleby smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz