expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 28 czerwca 2015

Naleśniki z musem truskawkowym

  • Zwykłe naleśniki z serem możemy odmienić polewając je musem truskawkowym. Uwielbiam tak przygotowane naleśniki .
  • Składniki:
  • Ciasto naleśnikowe:

    2 szklanki mąki pszennej

    2,5 szklanki mleka

    0,5 szklanki oleju

    2 jajka

    Szczypta soli

    Masa serowa:

    0,5 kilograma sera białego

    0,5 szklanki śmietany

    3 łyżki cukru

    1 cukier waniliowy

    Mus truskawkowy:

    0,5 kilograma truskawek

    3 łyżki cukru
  • Sposób przygotowania:
  • Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, olej, wbijamy jajka i dodajemy szczyptę soli. Mieszamy wszystko za pomocą miksera na gładką masę. Patelnię smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Na rozgrzana patelnię wylewamy niewielkie porcje ciasta naleśnikowego, tak żeby wyszły nam cienkie naleśniki. Smażymy na lekko złoty kolor z obydwu stron.
  • Ser biały rozgniatamy widelcem, dodajemy śmietanę, cukier, cukier waniliowy i wszystko razem mieszamy. Oczyszczone z szypułek i umyte truskawki przekładamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy za pomocą blendera.
  • Na każdy naleśnik nakładamy porcję masy serowej, naleśniki zwijamy w rulon, układamy na talerzu i polewamy musem truskawkowym.


4 komentarze: