- Kapusta przyrządzona w ten sposób jest bardzo smaczna i aromatyczna . Obowiązkowo musi być z dużą ilością kopru wtedy smakuje najlepiej .
- Składniki:
- główka młodej kapusty
1 -2 szklanki bulionu warzywnego
pęczek koperku
2-3 cebulki dymki
2 łyżki smalcu
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka octu
sól,pieprz
cukier - Sposób przygotowania:
- Kapustę myjemy ,szatkujemy lub kroimy dość drobno.Przekładamy do garnka,wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem do miękkości uważając żeby kapusta się nie rozgotowała.Dodajemy ocet ,doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i cukrem.Na patelni rozpuszczamy smalec,dymkę kroimy w kostkę ,przesmażamy na patelni.Dodajemy mąkę , robimy jasną zasmażkę i dodajemy do kapusty, mieszamy. Koperek drobno siekamy i dodajemy do kapusty.Wszystko dokładnie mieszamy.
-
Ale mi smaczka narobiłaś. Muszę koniecznie zrobić jako dodatek do kopytek :)
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię taka kapustkę:)
OdpowiedzUsuń