- Gołąbki z młodej kapusty są bardzo delikatne , najczęściej przyrządzam je z dodatkiem mięsa i kaszy jaglanej . Uwielbiam polane sosem pomidorowym .
-
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
0,5 kilograma mięsa mielonego
1 torebka ugotowanej kaszy jaglanej
1 kajzerka
2 jajka
sól ,pieprz
Vegeta
Sos pomidorowy:
1 litr przecieru pomidorowego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki pszennej
sól , pieprz
cukier - Sposób przygotowania:
- Z kapusty wycinamy głąb , przekładamy do większego garnka , zalewamy wodą i gotujemy przez około 10 minut . Kapustę wyjmujemy z wody i delikatnie oddzielamy liście ,studzimy i ścinamy zgrubiałe części liści . Do mięsa mielonego dodajemy ugotowana kaszę jaglaną , namoczoną kajzerkę , jajka . Wszystko wyrabiamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Na każdym liściu układamy układamy porcję masy i zwijamy dość ciasno zwijając brzegi do środka. Układamy ścisło w garnku , zalewamy wodą , doprawiamy do smaku sola i Vegetą . Gotujemy około 30-40 minut .
- Przygotowujemy sos: przecier pomidorowy przelewamy do garnka , dodajemy koncentrat pomidorowy , zagotowujemy . Zagęszczamy mąką rozrobioną wodą . Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i cukrem . Ugotowane gołąbki polewamy sosem pomidorowym.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz