expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 28 czerwca 2015

Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i kaszą jaglaną

  • Gołąbki z młodej kapusty są bardzo delikatne , najczęściej przyrządzam je z dodatkiem mięsa i kaszy jaglanej . Uwielbiam polane sosem pomidorowym .
  • Składniki:
  •  1 główka młodej kapusty

    0,5 kilograma mięsa mielonego

    1 torebka ugotowanej kaszy jaglanej

    1 kajzerka

    2 jajka

    sól ,pieprz

    Vegeta

    Sos pomidorowy:

    1 litr przecieru pomidorowego

    3 łyżki koncentratu pomidorowego

    2 łyżki mąki pszennej

    sól , pieprz

    cukier
  • Sposób przygotowania:
  • Z kapusty wycinamy głąb , przekładamy do większego garnka , zalewamy wodą i gotujemy przez około 10 minut . Kapustę wyjmujemy z wody i delikatnie oddzielamy liście ,studzimy i ścinamy zgrubiałe części liści . Do mięsa mielonego dodajemy ugotowana kaszę jaglaną , namoczoną kajzerkę , jajka . Wszystko wyrabiamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Na każdym liściu układamy układamy porcję masy i zwijamy dość ciasno zwijając brzegi do środka. Układamy ścisło w garnku , zalewamy wodą , doprawiamy do smaku sola i Vegetą . Gotujemy około 30-40 minut .
  • Przygotowujemy sos: przecier pomidorowy przelewamy do garnka , dodajemy koncentrat pomidorowy , zagotowujemy . Zagęszczamy mąką rozrobioną wodą . Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i cukrem . Ugotowane gołąbki polewamy sosem pomidorowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz