- Kotleciki są bardzo smaczne i pożywne , możemy przyrządzić je na piątkowy obiad . Przygotowałam je z kapusty która została nam z gotowania gołąbków .
-
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
2-3 dymki
pół pęczka koperku
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki mąki pszennej
sól,pieprz
Vegeta
olej do smażenia
bułka tarta - Sposób przygotowania:
- Kapustę kroimy na mniejsze kawałki , przekładamy do garnka , zalewamy wodą ,lekko solimy . Gotujemy do miękkości,odcedzamy i studzimy . Mielimy na najgrubszym sitku . Dymki kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na oleju . Koperek drobno kroimy i dodajemy do kapusty razem z przesmażoną cebulką , jajkami , bułką tartą i mąką pszenną . Doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i Vegetą . Formujemy małe owalne kotleciki , obtaczamy w bułce tartej . Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.
-
Wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńDobry pomysł, mi ostatnio też po gołąbkach została kapusta, następnym razem będę wiedziała co z nią zrobić.
OdpowiedzUsuńPolecam, super pomysł na wykorzystanie kapusty:)
OdpowiedzUsuń