- Botwinka przyrządzona w ten sposób najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami . Jest bardzo smaczna i delikatna .
-
Składniki:
- 2 pęczki botwiny
2 litry wywaru z warzyw
pół pęczka posiekanego kopru
0,5 szklanki śmietany
2 łyżki maki pszennej
1 łyżka octu
cukier
sól,pieprz
5 jajek ugotowanych na twardo - Sposób przygotowania:
- Z botwinki usuwamy liście , buraczki obieramy i wszystko drobno kroimy . Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem , gotujemy do miękkości uważając żeby się się botwinka nie rozgotowała . Zdejmujemy z ognia , dodajemy ocet i odstawiamy na chwilę żeby botwinka nabrała ładnego koloru . Zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą , dodajemy śmietanę . Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i cukrem .Dodajemy posiekany koper . Podajemy z jajkiem i młodymi ziemniakami .
-
Uwielbiam tak przygotowaną botwinkę :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczna:)
OdpowiedzUsuń