expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 8 czerwca 2015

Botwinka z jajkiem

  • Botwinka przyrządzona w ten sposób najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami . Jest bardzo smaczna i delikatna .
  • Składniki:
  • 2 pęczki botwiny

    2 litry wywaru z warzyw

    pół pęczka posiekanego kopru

    0,5 szklanki śmietany

    2 łyżki maki pszennej

    1 łyżka octu

    cukier

    sól,pieprz

    5 jajek ugotowanych na twardo
  • Sposób przygotowania:
  • Z botwinki usuwamy liście , buraczki obieramy i wszystko drobno kroimy . Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem , gotujemy do miękkości uważając żeby się się botwinka nie rozgotowała . Zdejmujemy z ognia , dodajemy ocet i odstawiamy na chwilę żeby botwinka nabrała ładnego koloru . Zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą , dodajemy śmietanę . Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i cukrem .Dodajemy posiekany koper . Podajemy z jajkiem i młodymi ziemniakami .



2 komentarze: