- Młoda kapusta duszona z pomidorami i koperkiem jest bardzo smacznym dodatkiem do drugiego dania. Bardzo lubię tak przygotowana kapustę, ma fajny słodko-kwaśny smak.
-
Składniki:
- główka młodej kapusty
1 -2 szklanki bulionu warzywnego
pęczek koperku
2-3 cebulki dymki
4 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki smalcu
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka octu
sól,pieprz
cukier - Sposób przygotowania:
- Umytą kapustę, szatkujemy lub kroimy dość drobno nożem.Przekładamy do garnka,wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze chwilę.Dodajemy ocet, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.Na patelni rozpuszczamy smalec,dymkę kroimy w kostkę ,przesmażamy na patelni.Dodajemy mąkę , robimy jasną zasmażkę i dodajemy do kapusty, mieszamy. Koperek drobno siekamy i dodajemy do kapusty.Wszystko dokładnie mieszamy.
-
Taka kapustka jest pyszna. Potwierdzam :) Ale mi smaczka narobiłaś.
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczna,pozdrawiam:)
UsuńDelikatna, smaczna bo właśnie tylko młoda kapusta smakuje tak wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńMłoda smakuje najlepiej:)
Usuń