expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 28 czerwca 2015

Młoda kapusta duszona z pomidoram

  • Młoda kapusta duszona z pomidorami i koperkiem jest bardzo smacznym dodatkiem do drugiego dania. Bardzo lubię tak przygotowana kapustę, ma fajny słodko-kwaśny smak.
  • Składniki:
  • główka młodej kapusty

    1 -2 szklanki bulionu warzywnego

    pęczek koperku

    2-3 cebulki dymki

    4 łyżki koncentratu pomidorowego

    2 łyżki smalcu

    2 łyżki mąki pszennej

    1 łyżka octu

    sól,pieprz

    cukier
  • Sposób przygotowania:
  • Umytą kapustę, szatkujemy lub kroimy dość drobno nożem.Przekładamy do garnka,wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze chwilę.Dodajemy ocet, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.Na patelni rozpuszczamy smalec,dymkę kroimy w kostkę ,przesmażamy na patelni.Dodajemy mąkę , robimy jasną zasmażkę i dodajemy do kapusty, mieszamy. Koperek drobno siekamy i dodajemy do kapusty.Wszystko dokładnie mieszamy.

4 komentarze:

  1. Taka kapustka jest pyszna. Potwierdzam :) Ale mi smaczka narobiłaś.

    OdpowiedzUsuń
  2. Delikatna, smaczna bo właśnie tylko młoda kapusta smakuje tak wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń