expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 4 czerwca 2015

Zupa szczawiowa z jajkiem

  • Tradycyjna wiosenna zupa szczawiowa z jajkiem , u mnie w domu podaje się ją z ugotowanymi ziemniakami .
  • Składniki:
  • 0,5 kilograma żeberek wieprzowych

    1 cebula

    2 marchewki

    1 pietruszka

    kawałek selera

    kawałek pora

    kilka ziaren pieprzu czarnego

    0,5 kilograma szczawiu

    1 szklanka śmietany 18 %

    3 łyżki maki pszennej

    sól,pieprz

    5-6 jajek ugotowanych na twardo
  • Sposób przygotowania:
  • Do większego garnka wkładamy żeberka wieprzowe, obrane i umyte warzywa ,ziarna pieprzu i zalewamy 3 -4 litrami wody solimy do smaku.Gotujemy do miękkości mięsa .Ugotowany bulion przecedzamy .
  • Szczaw przebieramy , pozbawiamy ogonków,płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w paski .
  • Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojony szczaw i gotujemy przez kilka minut .
  • Zupę zagęszczamy mąka rozmieszana z zimną wodą.Dodajemy śmietanę wymieszaną z niewielka ilością zupy . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Zupę podajemy z jajkiem i ugotowanymi ziemniakami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz