- Tradycyjna wiosenna zupa szczawiowa z jajkiem , u mnie w domu podaje się ją z ugotowanymi ziemniakami .
-
Składniki:
- 0,5 kilograma żeberek wieprzowych
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
kilka ziaren pieprzu czarnego
0,5 kilograma szczawiu
1 szklanka śmietany 18 %
3 łyżki maki pszennej
sól,pieprz
5-6 jajek ugotowanych na twardo - Sposób przygotowania:
- Do większego garnka wkładamy żeberka wieprzowe, obrane i umyte warzywa ,ziarna pieprzu i zalewamy 3 -4 litrami wody solimy do smaku.Gotujemy do miękkości mięsa .Ugotowany bulion przecedzamy .
- Szczaw przebieramy , pozbawiamy ogonków,płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w paski .
- Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojony szczaw i gotujemy przez kilka minut .
- Zupę zagęszczamy mąka rozmieszana z zimną wodą.Dodajemy śmietanę wymieszaną z niewielka ilością zupy . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Zupę podajemy z jajkiem i ugotowanymi ziemniakami.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz