- Doskonałe ciasto z dużą ilością rabarbaru i kruszonką , jest szybkie do przygotowania i nie wymaga dużo pracy .
-
Składniki: - Ciasto drożdżowe:
- 500 gram mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1 szklanka letniego mleka
50 gram świeżych drożdży
50 gram roztopionej margaryny
1 jajko
2 żółtka - Kruszonka:
300 gram mąki pszennej
150 gram cukru
200 gram margaryny
Aromat waniliowy
Dodatkowo:
700-800 gram rabarbaru - Sposób przygotowania:
-
Z drożdży,mleka i cukru robimy zaczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia.Mąkę przesiewamy do miski,wbijamy jajka,dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto,na końcu dodajemy roztopioną i ostudzona margarynę,ponownie zagniatamy.Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy do formy (25x40 cm)wyłożonej papierem do pieczenia , nożem nacinamy ciasto w kilku miejscach .
-
Rabarbar kroimy w słupki i układamy jeden koło drugiego na wyłożonym cieście .
-
Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę i posypujemy równomiernie wierzch ciasta. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz