expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 9 sierpnia 2016

Sernik jagodowy z pianką Chia

Pyszny i delikatny w smaku sernik jagodowy z pianką z nasion Chia oraz chałowym spodzie. W upalne dni nie zawsze chcemy włączać piekarnik i dodatkowo nagrzewać dom więc polecam przygotować ten sernik który nie wymaga pieczenia a w dodatku po przekrojeniu ładnie się prezentuje.

Składniki:
Masa serowa:
650 gram sera białego półtłustego
500 ml. Śmietany 36%
4 łyżek cukru pudru
1,5 szklanki jagód
2 łyżki cukru
6 łyżeczek żelatyny
Pianka z Chia:
2 puszki mleka kokosowego
8 łyżek nasion Chia
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
Spód:
200 gram markizów o smaku chałwy Cukry Nyskie
100 gram masła
Dodatkowo:
0,5 szklanki śmietany 36%
1 łyżeczka cukru pudru
Kilka markizów do dekoracji
Borówki lub jagody do dekoracji
Tortownica 18 cm.
Tortownica 22 cm.
Folia spożywcza
Sposób przygotowania:
Mleko kokosowe przelewamy do miski, dodajemy nasiona Chia , dokładnie mieszamy i wstawiamy na noc do lodówki. Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy żeby napęczniała, podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, dodajemy do Chia, miksujemy. Masę wylewamy do tortownicy (18cm.) wyłożonej folią spożywczą, wstawiamy do lodówki do stężenia.
Markizy mielimy w melakserze, masło roztapiamy, zimne wlewamy do pokruszonych ciasteczek, dokładnie mieszamy. Masę przekładamy na spód tortownicy (22cm.), łyżką dokładnie ugniatamy. Jagody przekładamy do rondla wsypujemy 2 łyżki cukru, podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż puszczą sok, miksujemy blenderem. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy żeby napęczniała. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, miksujemy. Ser biały mielimy na sitku o drobnych oczkach, przekładamy do miski wlewamy zmiksowane jagody i dokładnie ucieramy, dodajemy po łyżce ubitej śmietany, delikatnie miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, ostudzoną wlewamy do masy, miksujemy
Kilka łyżek masy wykładamy na spód z ciasteczek, piankę z chia wyjmujemy z tortownicy, układamy na masie serowej. Pozostała część masy przekładamy do tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch sernika. Na każdej rozetce z bitej śmietany układamy borówki, markizy kroimy na pół, układamy na serniku między rozetkami.



6 komentarzy:

  1. Super wygląda! I na pewno świetnie smakuje

    OdpowiedzUsuń
  2. ja bym zjadła samą piankę bo nie mogę nabiału, ale ciasto wygląda cudownie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł z tą wkładką z chia. Ciasto pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale piękny serniczek :) nic tylko zajadać

    OdpowiedzUsuń