Składniki:
3 litry rosołu drobiowego
200 gram kurek
1 cebula
3 marchewki
1 pietruszka
5 ziemniaków
150 ml. śmietany 30%
Sól, pieprz
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
200 gram kurek
1 cebula
3 marchewki
1 pietruszka
5 ziemniaków
150 ml. śmietany 30%
Sól, pieprz
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Kurki oczyszczamy, myjemy, większe kroimy na mniejsze kawałki, obraną cebulę kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło, przekładamy pokrojone kurki i cebulę, podsmażamy do momentu odparowania wody. Marchewki i pietruszkę obieramy, kroimy w plasterki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Rosół zagotowujemy, wrzucamy pokrojone warzywa oraz podsmażone kurki z cebulą, gotujemy do miękkości warzyw. Zupę zagęszczamy mąką wymieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietanę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz