expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Razowa pizza z gyrosem

Razowa pizza z grosem jest bardzo smaczna i sycąca, od dziś będzie moją ulubiona. Ostatnio miałam ogromną ochotę na pizzę, więc postanowiłam przygotować sobie z produktów o niskim indeksie glikemicznym według mojej diety.

Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000
1/4 szklanki letniej wody
1 łyżeczka suszonych drożdży
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki ksylitolu
1 łyżka oleju
Dodatkowo:
200 gram piersi z kurczaka
100 gram sera żółtego
Pół czerwonej papryki
Pół czerwonej papryki
Sos pomidorowy lub ketchup
Przyprawa gyros
Olej do smażenia
Forma aluminiowa 23 cm. Gosia
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do grosa, wstawiamy na kilka godzin do lodówki, obsmażamy na rozgrzanym oleju. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże , sól, ksylitol oraz olej, wlewamy letnią wodę. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, odstawiamy pod przykryciem na pół godziny do wyrośnięcia. Formę aluminiową posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na koło, przekładamy do formy. Smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem, układamy kawałki usmażonego kurczaka, Paprykę oraz cebulę kroimy w paski, układamy na pizzy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy wierzch pizzy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz