Składniki:
6 plastrów schabu
1 kilogram ziemniaków
0,5 kilograma pieczarek
250 gram żółtego sera
1 cebula
Ząbek czosnku
250 ml. bulionu warzywnego
250 ml. śmietany 18 %
40 gram mąki pszennej
40 gram masła
Sól, pieprz
Gałka muszkatołowa mielona
Pół pęczka szczypiorku
Olej do smażenia
1 kilogram ziemniaków
0,5 kilograma pieczarek
250 gram żółtego sera
1 cebula
Ząbek czosnku
250 ml. bulionu warzywnego
250 ml. śmietany 18 %
40 gram mąki pszennej
40 gram masła
Sól, pieprz
Gałka muszkatołowa mielona
Pół pęczka szczypiorku
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie myjemy nie obierając ich, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut od momentu zagotowania. Zalewamy zimną wodą i obieramy z łupinek, ostudzone kroimy w plastry. Plastry schabu oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor, odkładamy na talerz. Umyte pieczarki kroimy na pół, obsmażamy na patelni po smażeniu schabu, smażymy do odparowania wody. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i szklimy na roztopionym maśle, delikatnie wsypujemy mąkę i chwilę przesmażamy, zasmażka powinna mieć jasny kolor. Bulion mieszamy ze śmietana, wlewamy po trochu do cebuli ciągle mieszając, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową. Na dno naczynia do zapiekania wykładamy plastry podsmażonego schabu, układamy plastry ziemniaków, oprószamy sola, wykładamy podsmażone pieczarki, zalewamy sosem beszamelowym. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy wierzch. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika, zapiekamy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
coś dla moich chłopców,chociaż sama też bym zjadła
OdpowiedzUsuń