Składniki:
300 gram fasoli Piękny Jaś Cenos
200 gram czerwonej fasoli Cenos
250 gram kiełbasy wiejskiej
2 marchewki
1 pietruszka
Kawałek selera
Kawałek pora
0,5 litra przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
Majeranek
Sól, pieprz
Słodka i ostra papryka
Olej do smażenia
1 łyżka mąki pszennej
200 gram czerwonej fasoli Cenos
250 gram kiełbasy wiejskiej
2 marchewki
1 pietruszka
Kawałek selera
Kawałek pora
0,5 litra przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
Majeranek
Sól, pieprz
Słodka i ostra papryka
Olej do smażenia
1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Obydwie fasole wsypujemy do dwóch osobnych garnków, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc żeby napęczniała. Wodę odlewamy. Zalewamy nową wodą i gotujemy do miękkości fasoli, czerwoną fasolę odsączamy z na sicie, dodajemy do garnka z białą fasolą. Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy do fasoli. Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, kroimy w kostkę, pora kroimy w pół plastry, wszystko razem podsmażamy na patelni po smażeniu kiełbasy. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka z fasolą, gotujemy do miękkości warzyw. Wlewamy przecier pomidorowy, chwilę razem gotujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Fasolkę zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę, doprawiamy do smaku roztartym w dłoni majerankiem.
Pyszne i syte danie:)
OdpowiedzUsuńA zdjęcia są śliczne:)
Dziękuję Iza :) Pozdrawiam :)
Usuńchyba brak cebuli ?
OdpowiedzUsuńW tej wersji fasolki cebulę zastąpił por.
Usuń