Składniki:
Ciasto:
0,5 kilogram mąki orkiszowej razowej
1 szklanka ciepłej wody
1 jajko
4 łyżki oleju rzepakowego
Szczypta soli
Farsz:
1 kilogram kiszonej kapusty
200 gram grochu żółtego Cenos
200 gram boczku
1 cebula
Olej do smażenia
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu
Sól, pieprz
0,5 kilogram mąki orkiszowej razowej
1 szklanka ciepłej wody
1 jajko
4 łyżki oleju rzepakowego
Szczypta soli
Farsz:
1 kilogram kiszonej kapusty
200 gram grochu żółtego Cenos
200 gram boczku
1 cebula
Olej do smażenia
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu
Sól, pieprz
Majeranek
Dodatkowo:
Mąką do podsypania
Mąką do podsypania
Sposób przygotowania:
Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz listki laurowe. Wlewamy wodę, i gotujemy do miękkości na małym ogniu, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Groch wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Cebulę i boczek kroimy w drobna kostkę, podsmażamy na oleju. Kapustę odciskamy z nadmiaru wody, drobno siekamy, dodajemy do podsmażonej cebuli z boczkiem i grochu. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
Na stolnicę wsypujemy mąkę, wlewamy wodę wymieszaną z jajkiem i olejem, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podsypujemy mąką, dość cienko wałkujemy, za pomocą metalowej obręczą wycinamy kółka. Nakładamy porcję farszu i zlepiamy pierogi robiąc ozdobną falbankę, pierogi układamy na stolnicy posypanej mąką. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 3-4 minuty od momentu zagotowania. Odcedzamy za pomocą durszlaka i układamy na półmisku.
Najlepiej smakują podsmażone .
Na pewno są smaczne:)
OdpowiedzUsuńSmacznie wyglądają i po składnikach widzę, że są bardzo sycące :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, pierogi wyszły bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń