expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 13 marca 2017

Pełnoziarniste pierogi z kapustą, grochem i boczkiem

Pierogi bardzo lubię z różnymi farszami, nie mogę jeść mąki białej więc przygotowałam takie oto pyszne i sycące pierogi z mąki orkiszowej razowej. Farsz przygotowałam z kapusty grochu i podsmażonego boczku, swoim smakiem mnie urzekły. Polecam osobą będącym na diecie o niskim indeksie glikemicznym.



Składniki:
Ciasto:
0,5 kilogram mąki orkiszowej razowej
1 szklanka ciepłej wody
1 jajko
4 łyżki oleju rzepakowego
Szczypta soli
Farsz:
1 kilogram kiszonej kapusty
200 gram grochu żółtego Cenos
200 gram boczku
1 cebula
Olej do smażenia
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu
Sól, pieprz
Majeranek
Dodatkowo:
Mąką do podsypania
Sposób przygotowania:
Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz listki laurowe. Wlewamy wodę, i gotujemy do miękkości na małym ogniu, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Groch wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Cebulę i boczek kroimy w drobna kostkę, podsmażamy na oleju. Kapustę odciskamy z nadmiaru wody, drobno siekamy, dodajemy do podsmażonej cebuli z boczkiem i grochu. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
Na stolnicę wsypujemy mąkę, wlewamy wodę wymieszaną z jajkiem i olejem, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podsypujemy mąką, dość cienko wałkujemy, za pomocą metalowej obręczą wycinamy kółka. Nakładamy porcję farszu i zlepiamy pierogi robiąc ozdobną falbankę, pierogi układamy na stolnicy posypanej mąką. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 3-4 minuty od momentu zagotowania. Odcedzamy za pomocą durszlaka i układamy na półmisku.

Najlepiej smakują podsmażone .







3 komentarze: