expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 10 czerwca 2017

Pierś z kurczaka z cieciorką w sosie pomidorowym

Pyszna potrawka z piersi kurczaka i cieciorki w aromatycznym sosie pomidorowym, danie doskonale smakuje z makaronem. Również możemy je podać z ryżem.


Składniki:
0,5 kilograma piersi z kurczaka
1 puszka cieciorki
1 cebula
2 ząbki czosnku
0,5 litra przecieru pomidorowego
1 łyżeczka suszonej bazylii 
Sól do smaku
Pieprz czarny mielony
Przyprawa do kurczaka
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub w paski, dodajemy do cebuli, oprószmy przyprawą do kurczaka i smażmy pod przykryciem do miękkości mięsa. Cieciorkę odsączamy z zalewy, dodajemy do mięsa, wlewamy przecier pomidorowy i dusimy na małym ogniu do momentu odparowania wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i roztartą w dłoni bazylią.


1 komentarz: