expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 19 czerwca 2017

Kotlety z czerwonej soczewicy

Kolety są bardzo smaczne i pożywne, przygotowałam je na obiad, podałam z surówka i ziemniakami. Osobiście bardziej wole kotlety z warzyw niż z mięsa.


Składniki:
500 gram czerwonej soczewicy
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
0,5 szklanki płatków jęczmiennych Młyny Stoisław
Sól, pieprz
Słodka i ostra papryka
Bułka tarta do panierowania
Sposób przygotowania:
Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia, rozgniatamy widelcem. Cebule i czosnek obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy do soczewicy. Dodajemy jako, płatki jęczmienne, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obydwu stron.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz