expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 16 czerwca 2017

Warzywny gulasz z ciecierzycą i kaszą perłową

Danie przygotowałam na piątkowy obiad, bardzo mi zasmakował taki gulasz, jest lekki a zarazem sycący. Podałam go z kaszą jęczmienną perłową.


Składniki:
1 opakowanie mrożonych warzyw z marchewką, groszkiem i kukurydzą
1 cebula
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki pszennej
Sól, pieprz
Olej kokosowy do smażenia
2 torebki kaszy jęczmiennej perłowej Młyny Stoisław
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, na patelni roztapiamy łyżkę oleju kokosowego, dodajemy cebulę i chwile smażymy, dodajemy mrożone warzywa. Oczyszczone papryki kroimy w paski i dodajemy do warzyw, chwile razem smażymy. Dodajemy ciecierzycę i koncentrat pomidorowy, podlewamy niewielka ilością wody, dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw, zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Kaszę jęczmienną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, porcję układamy na talerzu, polewamy gulaszem warzywnym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz