Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru pudru
250 gram masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
1 jajko
Masa jabłkowo-dyniowa:
1 kilogram jabłek
1,5 kilograma dyni
0,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
Sok z połowy cytryny
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych Lubella
1,5 szklanki maki pszennej
3/4 szklanki cukru
200 gram masła
Dodatkowo:
Forma 25x40 cm.
Papier do pieczenia
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru pudru
250 gram masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
1 jajko
Masa jabłkowo-dyniowa:
1 kilogram jabłek
1,5 kilograma dyni
0,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
Sok z połowy cytryny
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych Lubella
1,5 szklanki maki pszennej
3/4 szklanki cukru
200 gram masła
Dodatkowo:
Forma 25x40 cm.
Papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki, dynię obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, przekładamy razem z jabłkami do garnka z grubym dnem, podlewamy niewielką ilością wody. Dusimy na małym do miękkości, wsypujemy cukier i cukier waniliowy oraz dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, chwilę jeszcze dusimy, odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy.
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i cukier waniliowy, posiekane masło, żółtka oraz jajko. Zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w torebkę foliową i wstawiamy na godzinę do lodówki. Formę do pieczenia wykładamy papierem, spód wylepiamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut do uzyskania lekko złotego koloru. Ciasto wyjmujemy z piekarnika wykładamy masę jabłkwo-dyniowo, składniki kruszonki łączymy ze sobą, posypujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 30-40 minut.
bardzo ciekawy przepis na masę i kruszonkę! podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńCudnie to wygląda, smakuje pewnie też nieźle ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-) http://www.mecooks.com
Piekłam kilka razy, pyszne ciasto.
OdpowiedzUsuń