expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 7 kwietnia 2017

Keks z bakaliami

U mnie na święta obowiązkowo musi być keks z dużą ilością bakalii, moja rodzina bardzo lubi to ciasto. Jest szybkie do przygotowania i można go upiec dużo wcześnie, zawsze piekę go na kilka dni przed świętami jest bardziej wilgotny.

Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
200 gram masła 
5 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300 gram mieszanki keksowej Helio
Dodatkowo:
1 op. gotowego lukru
100 gram skórki pomarańczowej Helio
Tłuszcz do wysmarowania formy
Bułka tarta do wysypania formy
Sposób przygotowania:
Masło roztapiamy w rondlu, pozostawiamy do ostudzenia. Białka ubijamy na sztywno, ucierając wsypujemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym oraz po jednym żółtku. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz roztopione masło. Wsypujemy mieszankę keksową, delikatnie mieszamy łyżką. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, przelewamy masę, ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 min. w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy, lukier rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nim ciasto i posypujemy skórką pomarańczową.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz