expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 20 kwietnia 2017

Barszcz chrzanowy na wędzonce

Taki barszcz chrzanowy ugotowałam na śniadanie Wielkanocne, podałam go z jajkami ugotowanymi na twardo. Barszcz wyszedł bardzo smaczny i aromatyczny, mojej rodzinie bardzo smakował.


Składniki:
500 gram wędzonych żeberek
0,5 litra zakwasu żytniego na żurek
1 cebula
1,5 szklanka świeżo utartego chrzanu
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
Sól, pieprz
Majeranek
2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej do zagęszczenia
0,5 szklanki śmietany 18%
Sposób przygotowania:
Do garnka przekładamy żeberka wędzone, dodajemy obrana cebulę, listki laurowe oraz ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Zalewamy 3-4 litrami, gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Mięso wyjmujemy z wywaru, wlewamy zakwas i dodajemy chrzan tarty, zagotowujemy, gotujemy przez 5 minut. Zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, na końcu wlewamy śmietanę wymieszaną z niewielką ilością zupy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Zupę podajemy z ugotowanymi jajkami na twardo.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz