Składniki:
8-10 jajek ugotowanych na twardo
0,5 kilogram mięsa z rosołu
Warzywa z gotowania rosołu
1 cebula
1 kajzerka
1 jajko
Sól, pieprz
Majeranek
Gałka muszkatołowa
Olej do smażenia
Małe okrągłe foremki aluminiowe
0,5 kilogram mięsa z rosołu
Warzywa z gotowania rosołu
1 cebula
1 kajzerka
1 jajko
Sól, pieprz
Majeranek
Gałka muszkatołowa
Olej do smażenia
Małe okrągłe foremki aluminiowe
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy i kroimy w pióra, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kajzerkę namaczamy w wodzie, odciskamy. Mięso, warzywa, cebule oraz namoczoną kajzerkę mielimy na sitku o drobnych oczkach. Do masy dodajemy jajko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem, wszystko dokładnie mieszamy. Jajka obieramy, obtaczamy je przygotowaną masą, układamy w foremkach aluminiowych, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni, pozostawiamy do ostudzenia.
Wyglądają wspaniale. Muszę spróbować. A pomysł aby zrobić takie mufinkowe paszteciki z jajkiem - wspaniały.
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam :)
Usuń