Składniki:
250 gram mąki pszennej
20 gram masła
3 żółtka
5-6 łyżek śmietany
kieliszek spirytusu
szczypta soli
smalec do smażenia
cukier puder do posypania
20 gram masła
3 żółtka
5-6 łyżek śmietany
kieliszek spirytusu
szczypta soli
smalec do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, siekamy ją z masłem, dodajemy pozostałe składniki. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy dość długo, powinno odchodzić od ręki. Ciastem uderzamy przez kilka minut o stolnicę lub uderzamy wałkiem, będzie bardziej elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto cienko wałkujemy, radełkiem lub nożem wycinamy paski 2cm.x10cm., każdy pasek nacinamy w środku i przewijamy jeden koniec przez dziurkę. Gotowe faworki układamy na stolnicy, w garnku roztapiamy smalec, na gorący tłuszcz wrzucamy gotowe faworki i smażmy na złoty kolor z obydwu stron, układamy na tacy wyłożonej ręcznikiem papierowym, ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
domowe najlepsze:)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają. Porywam jednego:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, proszę się częstować :)
OdpowiedzUsuń