expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 19 lipca 2016

Zrazy z karkówki z mięsem mielonym

Dziś na obiad były u mnie zrazy z karkówki z dodatkiem mięsa mielonego i warzyw. Wyszły bardzo smaczne i aromatyczne, podałam je z kaszą gryczaną paloną oraz surówką.

Składniki:
1,5 kilogram karkówki
0,5 kilogram mięsa mielonego 
1 czerwona papryka
1 cebula
1 mały słoiczek pieczarek marynowanych
1 jajko
1 kajzerka
Sól, pieprz
Musztarda
Majeranek
2 żabki czosnku
2-3 łyżki mąki pszennej 
3 listki laurowe
3 ziela angielskie
5 ziaren pieprzu
Olej do smażenia
Wykałaczki
Kasza gryczana Stoisław
Sposób przygotowania:
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, cebulę obieramy, pieczarki odsączamy z zalewy, wszystko kroimy w drobną kostkę. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy pokrojone warzywa, namoczoną i odciśnięta bułkę tarta, wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Karkówkę kroimy na cienkie plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem, smarujemy musztardą i posypujemy majerankiem. Na każdy kawałek nakładamy porcję mięsa z warzywami, zwijamy ścisło składając boki do środka, spinamy wykałaczką. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy roladki, obsmażamy na rumiany kolor z obydwu stron. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak żeby przykrył mięso, dodajemy ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz listki laurowe. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Sos zagęszczamy mąką wymieszana w niewielkiej ilości zimnej wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz roztartym majerankiem. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy prze praskę, dodajemy do sosu. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu, podajemy z przygotowanymi zrazami oraz ulubioną surówką.


1 komentarz: