Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
0,5 szklanki mleka
3/4 szklanki wody gazowanej
3 jaka
1 łyżka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
0,5 litra śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 opakowanie śmietan-fixu
Dodatkowo:
Sos do deserów wiśniowy Fanex
50 gram startej czekolady
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
0,5 szklanki mleka
3/4 szklanki wody gazowanej
3 jaka
1 łyżka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
0,5 litra śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 opakowanie śmietan-fixu
Dodatkowo:
Sos do deserów wiśniowy Fanex
50 gram startej czekolady
Sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i cukier waniliowy, wlewamy mleko, olej, wodę gazowanej i dodajemy żółtka, całość dokładnie miksujemy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Gofrownicę mocno rozgrzewamy, chochlą wylewamy porcję ciasta, pieczemy przez 4-5 minut. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i śmietan-fix. Masę śmietanową przekładamy do rękawa cukierniczego, rozprowadzamy na ostudzonych gofrach, polewamy sosem wiśniowym, posypujemy startą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz