Składniki:
3 kilogramy młodej kapusty
1 duża młoda marchewka
Pęczek kopru
3 łyżki soli kamiennej do przetworów o`Sole
1 duża młoda marchewka
Pęczek kopru
3 łyżki soli kamiennej do przetworów o`Sole
Sposób przygotowania:
Kapustę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i szatkujemy na szatkownicy lub kroimy nożem. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, umyty koperek drobno siekamy. Wszystko przekładamy do dużej miski, zasypujemy sola i dokładnie mieszamy, odstawiamy do momentu aż kapusta puści sok. Przekładamy do naczynia glinianego lub słoików, lekko ubijamy dłonią. Kapusta po tygodniu jest już gotowa do spożycia, po ukiszeniu najlepiej przechowywać ją w chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz