Składniki:
500 gram mąki pszennej
25 gram drożdży świeżych
300 ml. letniej wody
1 czubata łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki prażonej cebulki Fanex
2 łyżki oleju
1 jajko
25 gram drożdży świeżych
300 ml. letniej wody
1 czubata łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki prażonej cebulki Fanex
2 łyżki oleju
1 jajko
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, cukier, prażoną cebulkę oraz wlewamy drożdże rozpuszczone w wodzie. Wszystko dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto, na końcu wlewamy olej, wszystko zagniatamy do momentu aż ciasto wchłonie olej. Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie zagniatamy i dzielimy na osiem części, formujemy okrągłe bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu układamy na metalowej kratce, pozostawiamy do ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz