Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki orkiszowej
3/4 szklanki letniej wody
1 opakowanie suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
Dodatkowo:
100 gram salami w plasterkach
150 gram sera żółtego
Pół słoika suszonych pomidorów
Garść kaparów Ole!
Ketchup
Zioła prowansalskie
2 szklanki mąki orkiszowej
3/4 szklanki letniej wody
1 opakowanie suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
Dodatkowo:
100 gram salami w plasterkach
150 gram sera żółtego
Pół słoika suszonych pomidorów
Garść kaparów Ole!
Ketchup
Zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, suche drożdże, wlewamy letnią wodę i olej. Wszystko mieszamy i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia, przekładamy na stolnicę, ponownie zagniatamy i formujemy koło, ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy ketchupem, posypujemy ziołami prowansalskimi. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy na pizzy, układamy plasterki salami. Pomidory odsączamy z oleju, kroimy na mniejsze kawałki, układamy na pizzy, posypujemy kaparami. Pizzę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
moje chłopaki oszalał by z radości na widok takiej pizzy ;d
OdpowiedzUsuńNa pewno by smakowała:)
Usuń