expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 5 lipca 2016

Torcik gofrowy z bitą śmietaną i nektarynkami

Ostatnio w bardzo upalny weekend nie chciałam włączać piekarnika wiec postanowiłam upiec torcik gofrowy. Przełożyłam go masą śmietanową i nektarynkami, wyszedł bardzo smaczny, po przekrojeniu bardzo ładnie się prezentuje. 



 Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej Poznańskiej Stoisław
2 czubate łyżki kakao
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
0,5 szklanki mleka
3/4 szklanki wody gazowanej
3 jaka
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
0,5 litra śmietany kremówki 30%
3 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 opakowania śmietan-fixu
Dodatkowo:
8 nektarynek
Listki mięty
Okrągła gofrownica
Sposób przygotowania:
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając wlewamy olej, stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao, powoli wlewamy wodę z mlekiem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy łyżką. Gofrownicę mocno rozgrzewamy, łyżką nalewamy porcję ciasta, smażymy przez 4-5 minut. Upieczone placki gofrów układamy na metalowej kratce, pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i śmietan-fixami, miksujemy. Nektarynki myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Pierwszy blat gofrowy układamy na talerzu lub paterze, wykładamy 3 łyżki masy śmietanowej, układamy plasterki nektarynek, przykrywamy kolejnym blatem, smarujemy masą śmietanową i układamy owoce, z pozostałymi blatami postępujemy w ten sam sposób. Na wierzchu układamy rozetkę z plasterków nektarynek, dekorujemy listkami mięty, wstawiamy do lodówki.



                                                                                http://www.mlynystoislaw.pl

2 komentarze: