Składniki:
1 duża główka młodej kapusty
2 młode marchewki
200 gram kiełbasy podwawelskiej
1 duża cebulą
4 łyżki przecieru pomidorowego
1 szklanka bulionu
Pęczek kopru
2 łyżki smalcu
1 łyżka mąki pszennej
3 ziarna ziela angielskiego
1 listek laurowy
5 ziaren pieprzu
1 łyżka octu
Sól, pieprz
2 młode marchewki
200 gram kiełbasy podwawelskiej
1 duża cebulą
4 łyżki przecieru pomidorowego
1 szklanka bulionu
Pęczek kopru
2 łyżki smalcu
1 łyżka mąki pszennej
3 ziarna ziela angielskiego
1 listek laurowy
5 ziaren pieprzu
1 łyżka octu
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Umytą kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do kapusty. Cebule drobno siekamy, kiełbasę kroimy na małe kawałki, podsmażamy na łyżce smalcu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do kapusty, wlewamy bulion, dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz listki laurowe. Dusimy na małym ogniu do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy oraz ocet, chwilę podgrzewamy. Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę, dodajemy do kapusty, dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Koperek drobno siekamy, dodajemy do kapusty, mieszamy.
U mnie też ostatnio królował bigosik:)
OdpowiedzUsuń